Passproblemer ved delt foreldreansvar

skrevet av Mari Sveen Næss

Pass til barn

Foreldrekonflikter kan vanskeliggjøre at barn får pass, og med det sette en stopper for feriereiser. Det finnes løsninger - la oss bistå deg hvis du har behov for hjelp.

I sommer var endelig restriksjonene etter covid 19 historie, og landegrensene åpne igjen. Vi har lenge drømt om etterlengtede reiser utenlands, men for mange barn er ikke dette mulig; Den ene forelderen nekter nemlig å samtykke til at barnet får utstedt pass.

De fleste foreldre har i dag felles foreldreansvar. Det vil si at begge har rett og plikt til å ta viktige avgjørelser på barnets vegne, og for å få utstedt pass må begge foreldrene samtykke. Vi opplever stadig flere situasjoner hvor den ene forelderen ikke samtykker til dette. Grunnene kan være mange; bitterhet etter samlivsbrudd, høyt konfliktnivå, misunnelse, og pågående rettssak, hvor passet rett og slett brukes som et maktmiddel. I andre situasjoner er ikke den ene forelderen i stand til å følge opp oppfordringer om å samtykke til utstedelse av pass. Uansett er det én person det går ut over, nemlig barnet.


Mange er ikke klar over at man for én enkelt reise kan få utstedt et midlertidig pass, uten at begge foreldrene samtykker. Passmyndighetene gir da forelderen som nekter å samtykke en frist for å reise sak for domstolen for å få nedlagt utreiseforbud, og utsteder et midlertidig pass dersom sak ikke reises. Dette er imidlertid en kostbar og tidkrevende prosess, som må gjentas ved hver enkelt reise.

I disse situasjonene kan det være en løsning å gå rettens vei for å få foreldreansvaret alene. Mange anser dette som et drastisk steg, men i en del saker er det gode utsikter til å få gjennomslag i retten. Det er viktig å merke seg at den forelder som i slike situasjoner kan miste sin del i foreldreansvaret, likevel har krav på informasjon om barnet fra barnehage, skole, helsevesen og politi – det er altså ikke slik at man avskrives fullstendig fra barnas liv dersom man ikke har del i foreldreansvaret. Man kan også ha samvær med barnet som før.

Vi har den siste tiden hjulpet flere som står i tilsvarende situasjoner med å få foreldreansvaret alene, og med det forenklet deres hverdag hva gjelder adgangen til å få utstedt pass for barnet. Ønsker du å ta med barnet ditt på ferie uten å være prisgitt din medforelders velsignelse? Kan du dokumentere flere forsøk på å få den andre forelderen til å samtykke til pass, uten at dette er fulgt opp? Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvordan vi eventuelt kan bistå deg videre.