Koronasmitte på sykehus og pasientskadeerstatning

Skrevet av advokat Fredrik Sverstad Eriksen

21. juni 2021

Covid-19 smitte.jpeg

Erstatning ved Covid-19 smitte

Korona-viruset kan smitte også ved behandling på sykehus og hos helsevesenet. Advokat Fredrik Eriksen hos Advokatfirmaet Mejdell Jakobsen AS kan bistå med fremme av erstatningskrav overfor Norsk Pasientskadeerstatning.

Vi har nå levd med Korona-viruset i mer enn ett år. Helseapparatet har gjort sitt beste for å beskytte oss mot smitte og ivareta de syke. Likevel er det slik at det foreligger en rekke tilfeller der pasienter har blitt smittet av Covid-19 mens de har vært under behandling i helsevesenet.

På sykehus vil koronasmitte kunne overføres via helsepersonell, andre pasienter eller utstyr. Smitte kan gi varige og forbigående skader, og i noen tilfeller medføre at pasienten dør.

De fleste er ikke klar over at man kan få rett til erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) om de blir smittet. En erstatning kan dekke tapt inntekt, fremtidig tap i inntekt, utgifter og eventuell menerstatning.

Ved død kan man få dekket gravferdskostnader og eventuelt forsørgertap (det den som døde bidro med i husholdet).

Ved smitte på sykehus er ansvarsgrunnlaget i utgangspunktet objektivt, jf. pasientskadelovens § 2 bokstav c, og det er ikke nødvendig å påvise svikt hos sykehuset eller deres rutiner/smittevernstiltak eller annet. Terskelen er dermed lavere enn for andre skader på sykehus.

En erstatning krever at det er sannsynlig at pasienten ble smittet på sykehuset ,og at det er årsakssammenheng mellom smitten og skaden/dødsfallet.

Hos NPE skal saken din behandles objektivt. Det er likevel ikke til å komme vekk fra at NPE vil bruke sine egne leger og egne saksbehandlere til å vurdere saken din. Vi opplever ofte at sakens utfall avhenger av de medisinsk sakkyndige uttalelsene, og da trenger du en sakkyndig som taler din sak. Dette hjelper advokaten deg med.

Videre er årsaksvurderinger og erstatningsberegninger kompliserte, og det er vanskelig å ha oversikt over hva man har krav på. Erfaringen viser at pasienten ofte oppnår bedre resultat om man er representert ved advokat enn om man forsøker seg på egenhånd.

Ta kontakt med advokat Fredrik Eriksen så får du hjelp med saken din.