Samlivsbrudd for samboere

Samlivsbrudd.jpg

Samlivsbrudd

Har dere planlagt hva som skjer hvis det utenkelige skjer? Hvem skal ha sofaen dere sitter i, og hvem eier egentlig tv’en? Vi oppfordrer alle samboere til å skrive en gjnnomtenkt samboeravtale mens man enda er venner. Kontakt oss for bistand.

Stadig flere bor sammen uten å være gift, og mange er ikke klar over at det økonomiske oppgjøret etter endt samboerskap ikke er lovregulert.

Vi opplever at altfor få utarbeider en samboeravtale. Hvem skal da ha boligen? Hvem skal da ha bilen? Hvem skal da ha ansvaret for lånet? Når du står i en urolig hverdag etter et brudd, trenger du ikke ytterligere spørsmål om hva du har krav på og hva du har ansvaret for.

Reglene for oppløsning av samboerskap kan være kompliserte, og det rettslige vernet er dårlig. Det er i utgangspunktet eiendomsgrensene som er avgjørende for fordeling av eiendelene. Det betyr at du som samboer beholder det du selv har kjøpt og investert i, både før og under samboerskapet.

Særlig i lange samboerskap byr dette på utfordringer. Vi ser ofte at den ene samboeren dekker alle forbruks- og husholdningsutgifter, mens den andre betaler ned gjeld på egen bolig. Ved endt samboerskap er situasjonen da at den ene samboeren eier en verdifull bolig med lav gjeldsbyrde, mens den andre samboeren står på bar bakke. Det er derfor viktig å ha et bevisst forhold til hvilke utgifter du betaler gjennom samboerskapet, og hvilken løsning den løpende ordningen medfører ved samlivsbrudd.

Vi anbefaler alle samboere å vurdere hvorvidt det er behov for samboeravtale – de beste avtalene gjør vi når vi fortsatt er venner. Dette kan være et vanskelig og sårt tema å ta opp i et samboerskap, men det kan vise seg å være avgjørende for deg ved et eventuelt brudd. En samboeravtale skal skape forutsigbarhet rundt eierforholdene og din økonomiske situasjon ved endt samboerskap.

Dersom du er i en situasjon som beskrevet over, og ikke har skrevet noen samboeravtale, kan du likevel ha rettigheter i form av vederlagskrav etter endt samliv dersom din innsats har resultert i en økning av din eks-samboers nettoformue. Dette må i så fall vurderes konkret i hvert tilfelle.

Har du behov for bistand i forbindelse med utarbeidelse av samboeravtale eller vurdering av dine rettigheter etter endt samboerskap? Ta da kontakt med oss for en uforpliktende prat, og bistand til å skape forutberegnelighet i fremtiden.