Ny arvelov fra nyttår

Ny arvelov2.jpg

Arveloven endres

Arveloven endres med virkning fra nyttår. Advokatfirmaet Mejdell Jakobsen AS veileder deg i artikkelen om hvilke endringer som inntrer, og hva du bør være oppmerksom på i tiden som kommer.

Ny arvelov – trer i kraft 1. januar 2021.

Den nye arveloven er for lengst vedtatt, og trer i kraft ved årsskiftet. Den nye loven er skal gi oss oppdaterte regler på et språk som er enklere å forstå. Loven gir også noe mer valgfrihet. Vi ved kontoret har vært på kurs i regi av Juristenes Utdanningssenter, for å være best mulig rustet til å ivareta våre klienter i forbindelse med arverettslige spørsmål i tiden som kommer. Vi ønsker at du tar kontakt med oss for bistand ved arvespørsmål.

Hva er de viktigste endringene?

Den nye arveloven viderefører barns rett til arv etter sine foreldre. 2/3 av boet (pliktdelsarv) skal i utgangspunktet fordeles mellom livsarvingene, mens arvelater fritt kan disponere over resten. Dette endres ikke, men dagens tak på 1 million kroner per livsarving heves til 15 ganger grunnbeløpet (G), pr i dag ca. 1,5 millioner kroner.

En interessant endring i den nye arveloven er arvelaters mulighet til å bestemme hvem som skal arve en bestemt eiendel, for eksempel bolig eller hytte. I dag kan arvelater kun gjøre dette dersom verdien ikke overstiger arvens samlede verdi. Fra årskiftet kan arvelater i testament fastsette at en arving skal arve eiendommen selv om verdien overstiger arvingens del av arven, mot at det overskytende betales tilbake til boet. Ifølge loven skal avkortingsbeløpet da settes til verdien av ytelsen på det tidspunktet den ble mottatt.

Ektefellers arverett står uendret etter lovendringen. Hva gjelder samboere er mange skuffet over at lovendringen ikke styrker deres rett til å ta arv.  Samboere uten felles barn får altså fortsatt ingenting dersom den andre dør, og det ikke er opprettet testament. Mange tror man som samboer er sikret på lik linje med ektefeller, men dette er ikke riktig. Dette er en av grunnene til at vi anser det som svært viktig at samboere sikrer hverandre ved samboeravtaler og testament.

Også reglene om uskifte videreføres i stor grad slik de eksisterer i dag. Mens det i dag ikke er anledning å gi bort fast eiendom når man sitter i uskifte, endres imidlertid dette totalforbudet i den nye loven. Regel vil nå være at man ikke kan gi bort gaver som står i mislighold til formuen. Det antas at verdier mellom 10-20 % av totalen vil være i faresonen, noe som betyr at det fortsatt vil være vanskelig å gi bort fast eiendom med mindre det er snakk om et svært stort bo, eller eiendom av beskjeden verdi. 

Sitter du i uskifte i dag, bør du kanskje vurdere hvorvidt det vil lønne seg å skifte før livsarvingers pliktdelsarv oppjusteres fra 1 million kroner per arving, til 15 G per arving.

I reglene om avkortning av arv finner vi en viktig endring. Ved gaver og forskudd på arv må det i henhold til den nye arvelovgivningen være satt som en betingelse ved ytelsen at beløpet senere skal hensyntas i et arveoppgjør. Dette er tatt inn i loven for at mottaker av ytelsen skal ha valget om å avslå. Har du tidligere gitt bort gaver til arvinger som du tenker skal trekkes fra i ditt arveoppgjør? Da må dette avklares før 31. desember 2020.

Ut over dette er det en rekke små endringer i den nye arveloven, som skal gjøre lovverket mer oversiktlig for folk flest.

Endringer i formkravene for testament:

Det er i dag strenge krav til hvordan et testament skal utformes. I den nye arveloven lempes det noe på dette, ved at det ikke lenger er et krav at vitnene er til stede samtidig når testamentet signeres. Ut over dette er formkravene i hovedsak de samme, og heller ikke den nye arveloven åpner for digital signatur av testament.

Det er fortsatt svært viktig at utferdigelse av testament gjøres på en tilstrekkelig god nok måte. Det er strenge formkrav, og kort vei til ugyldighet. Vi anbefaler å kontakte advokat for opprettelse av testamenter.

Innføres det arveavgift?

Vi er per i dag ikke pålagt å betale arveavgift ved uttak av arv. Arveavgiften ble avviklet fra og med 2014, og endres heller ikke ved innføring av den nye arvelova. Mange frykter imidlertid at et eventuelt regjeringsskifte høsten 2021 vil medføre at arveavgiften kommer tilbake. Dette vil i så fall kunne få tilbakevirkende kraft til januar 2021.

Forskudd på arv er et aktuelt alternativ for mange. Ta gjerne kontakt dersom det er ønskelig med råd knyttet til dette.

Trenger du nytt testament?

Den nye arveloven trer som sagt i kraft fra nyttår, med nærmere bestemte overgangsregler. Ved dødsfall hvor det allerede er satt opp testament, og testator dør innen et år fra den nye arveloven trer i kraft, skal de gamle reglene gjelde.

Dersom du er usikker på om det er behov for nytt testament som følge av iverksettelsen av ny arvelov, anbefaler vi at dere tar kontakt vedrørende dette.

Generelle råd knyttet til testamentariske disposisjoner:

Til tross for at lovverket nå skal bli enklere å forstå, anbefaler vi at det tas kontakt med advokat dersom det er usikkerhet knyttet til den enkeltes situasjon.

Husk også at et testament kun sikrer deg når dør, og at de økonomiske forholdene mens man er i live må sikres ved for eksempel fremtidsfullmakt, samboeravtaler, ektepakt og annet.

Ta gjerne kontakt dersom du ønsker mer informasjon vedrørende dette.