Varslersaker

Varslersaker.jpg

Varsling

Eller Whistleblowing om du vil, er arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold i arbeidgsgivers virksomhet. Varslersakene er viet et eget kapittel i Arbeidsmiljøloven kapittel 2A.

Både å motta et varsel mot seg, og det å være en varsler kan være meget krevende og vi er her for å bistå. Kontakt oss hvis du ønsker å varsle om kritikkverdige forhold eller har blitt omvarslet.

Varslersakene har fått mye medieoppmerksomhet. Enhver arbeidsgiver som jevning sysselsetter minst fem arbeidstakere, har en lovpålagt plikt å utarbeide skriftlige rutiner for varsling om kritikkverdige forhold. Retten til å varsle skal sikre arbeidstakernes reelle ytringsfrihet i arbeidslivet.

Unnlatelse av å etterkomme kravet om rutiner innebærer brudd på arbeidsmiljøloven. Dette kan medføre gebyr og virksomhetsstraff etter tilsyn fra Arbeidstilsynet. Like viktig som å unngå sanksjoner vil være å kunne gi arbeidstaker trygghet til å kunne si fra om kritikkverdige forhold, og arbeidsgiver en økt kontroll på at eventuelle varsler blir gitt i riktige kanaler og håndtert korrekt.

Både det å bli varslet mot og være den som varsler har vist seg å være veien inn i krevende prosesser. Både i forkant av og under prosessene kan det være hensiktsmessig å søke veiledning fra advokat som kan regelverket og som har evne til å sette seg inn i den krevende posisjonen du som enkeltmenneske, leder eller bedrift står i. Ta kontakt for bistand, dersom du tenker at vi kan være den rette til å stå ved din side.